BaNNeR

Banner created with MyBannerMaker.com

Monday, November 12, 2012

TICHEL TuDunG WaNiTa YaHuDi "BeRiMaN"

Mari Ketahui Amalam Orang Ibrani. Banyak yang bertanya apakah aurat seorang wanita Yahudi? Apakah yang mereka pakai yang boleh di katakan sebagai menutup aurat?
Untuk bercakap tentang aurat and sesuatu yang tertentu tentang Yahudi, kita perlu tahu konsep "Tzniut". Tzniut ialah konsep yang diamalkan Yahudi beriman bagi menjaga kehormatan diri. Ia merangkumi cara pemakaian dan pergaulan antara jantina (Lelaki/Perempuan). Persoalan "aurat" seorang Yahudi jatuh didalam konsep Tzniut.

Seperti agam Islam, definisi apa yang boleh dan tidak boleh didalam agama Yahudi banyak perdebatannya dikalangan "Rabbi Yahudi" (Pemimpin Agama Yahudi/Pendeta Yahudi). Ada Rabbi yang keras dengan hukum Torah dan ada yang lembut. Tetapi apa yang pasti dalam agama Yahudi seorang wanita WAJIB menutup rambut selepas bernikah sebagai tanda setia dan menjaga kesucian dirinya kepada si suami.
Wanita Yahudi boleh menutup kepada dengan rambut palsu, scarf dan tichel. Wanita Yahudi dari mazhab Haredi melangkah setapak lagi dengan memakai topi diatas wig. scarf dan tichel mereka bagi memastikan yang mereka memenuhi kehendak Tzniut.

Contoh-contoh cara pemakaian TICHEL.
Wanita Yahudi yang beriman juga tidak boleh memakai skirt diatas paras lutut. Baju mereja juga tak boleh terlalu ketat dan sebaik-baiknya tidak bewarna-warni sehingga menarik perhatian lelaki. Ini adalah haram dimata Tzniut. Dari segi baju pula lengan baju haruslah menutup siku. Wanita Haredi sekali lagi melangkah setapak ke hadapan dengan memakai lengan sampai ke pergelangan tangan dan baju yang menutup tulang selangka.

Bagi golongan lelaki pula seluar pendek dibenarkan kecuali jika anda seorang Heredi yang beriman. Baju lengan pendek juga ditegah. Tidak seperti wanita menutup kepala bagi lelaki yang sudah atau belum berkahwin adalah tidak wajib. Tetapi mereka di galakkan memakai sejenis topi atau kopiah (selalu terlihat digunakan oleh paderi kristian).

Sumber : Tichel Tudung Wanita Yahudi
Nota Kaki - Dinasihatkan supaya kita tidak mudah mengikut fesyen pakaian tanpa mengkaji dan merujuk kepada agama islam. Seeloknya kita mengikut apa yang telah di jadikan garis panduan dalam islam tentang bagaimana caranya menutup aurat.

No comments: